måndag 24 januari 2011

Ät smör för helvette!

Jag har inte glömt att jag lovat ett smör vs margarin inlägg, har faktiskt tänkt på det hela dagen.
Funderat på hur jag ska lägga upp det och hur jag ska bära mig åt för att slippa skriva en kilometer som a) smörätare inte behöver läsa och b) margarinfantiker inte kommer att läsa.

Så jag har gjort det väldigt enkelt och behöver man mer information så är det ju faktiskt bara att googla! 

 Taskig kvalitet, men den är inte här för att vara snygg.


SMÖR

Grädden separeras från mjölken och pastöriseras vid 90 – 95 grader.

Vid kärningen bearbetas grädden mekaniskt så att det bildas smörkorn. Kärnmjölken med mycket låg fetthalt avlägsnas och smörkornen sköljs med kallt vatten.

Smörkornen saltas och ältas mekaniskt så att en jämn smörmassa bildas och fuktigheten blir jämnt fördelad.

Smöret får sin karakteristiska smak från speciella bakteriekulturer som idag odlas separat och sedan tillsättes.

En helt naturlig produkt som vi levt med under tusentals år, där de fettlösliga näringsämnena och vitaminerna finns kvar i sin naturliga form.
Att mättat animaliskt fett skulle vara skadligt är en myt från 1950-talet som visat sig vara helt felaktig (En liten video om det här). Det är tvärtom nyttigt enligt praktiskt taget all
senare forskning. Alla mammor som ammar sina barn matar sina barn med mättat fett och allt fett i vår kropp är mättat fett. 

Har naturen fel och Livsmedelsverkets ”experter” rätt?

MARGARIN

Vegetabiliska oljor får transporteras i samma tankar som t.ex. bensinkolväten och lösningsmedel (aceton). Så rester av bensin eller aceton är ingen ovanlighet.

Vid den kemiska behandlingen utplånas, reduceras eller förändras viktiga näringsämnen och vitaminer som är lösta i fett, såsom naturliga växtsteroler, antioxidanter, karotenoider etc. Dessa ämnen förstörs av kosmetiska skäl - genom att ta bort de naturliga egenskaperna kan fettmassan sedan ges ny färg, lukt och smak. Man vill göra en kemiskt framställd smörimitation.

Tidigare härdades margarinoljorna för att de skulle bli fasta. Man förde in de flytande oljorna i härdningsreaktorer tillsammans med väte och nickelspån. Under högt tryck och värme bildas en fettmolekyl som miste sin ursprungliga och naturliga form, så kallade transfetter bildades (ej att förväxla med naturliga transfetter som finns i kons mage). Industriellt tillverkade transfetter är oerhört giftiga och bara några grams intag per dag höjer dramatiskt risken för hjärtinfarkt (därom är expertisen enig).

Nu för tiden ”omestras” fettet till margarin istället. I en omestrings-reaktor reagerar fettet med natriummetylat (ett mycket riskabelt och reaktivt ämne). Då klipps fettmolekylerna sönder och det bildas ett ”hav” av glyceroldelar och fria fettsyror. Sedan inaktiveras natriummetylatet och fettsyrorna hoppar tillbaka till glyceroldelen, i helt nya och slumpartade och onaturliga positioner. Reaktionen är känslig och fettet måste förbehandlas kemiskt innan omestring så att halten av fukt, fria fettsyror och peroxider blir så låg som möjligt.

Det finns inga bevis för att de omestrade margarinerna är mindre farliga än för hälsan än de industriella transfetterna. Det är överhuvudtaget inte testat av fabrikanterna eller av oberoende forskare.

Ut kommer en brun oaptitlig och illaluktande blandning som tvättas och deodoriseras. Natriummetylatet ombildas till metanol och natriumhydroxid och man vill genom deodorisering pressa ner metanolhalten. Det bildas också såpa som tvättas ut. Omestring görs bland annat för att fettet skall få de avsedda egenskaperna i munnen (”eating qualities”).

De kemiska behandlingarna kallas för ”raffinering” och den neutrala tvättade och deodoriserade fettmassan är utan naturlig smak, lukt eller färg. Detta för att fettmassan sedan skall kunna användas i kosmetika, målarfärger, skärvätskor eller margariner. Sedan får var och en tillföra tillsatser, färga upp och parfymera fettmassan efter eget behov. Hudkräm blir vit och får sin egen lukt. 

Margarin fås genom att färga det raffinerade fettet gult och tillsätta smörarom och syntetiska vitaminer. Sedan tillsätter man vatten (upp till 50% i lättmargariner), emulgeringsmedel och konserveringsmedel innan man säljer det till lättlurade stackare som litar blint på livsmedelsverket.  

Livsmedelsverket har en lista på ca hundra kemikalierester som får finnas i margarin. 

~~~~~~~~ 


Och slutligen en liten video där man ser att burken smälter snabbare än själva margarinet när man kastat det å elden. Inte så väldans informativt måhända, men demonstrerar i klartext (klarbild?) hur "naturligt" margarin är och beter sig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar